Hypnose

Hypnose is een krachtig middel, om zelf opgeworpen blokkades weg te nemen.

Wat is hypnose?

Over wat hypnose is, zijn al hele boeken vol geschreven, en er is oneindig veel informatie te vinden op het internet. Ik probeer het te vereenvoudigen tot het volgende:

“hypnose is een krachtig middel, om zelf opgeworpen blokkades weg te nemen”.

Hypnose wordt vaak toegepast om ‘niet gewenst’ gedrag bij te sturen. Denk aan het tegengaan van angsten en fobieën, behandelen van verslaving gerelateerde problemen (stoppen met roken), gewichtscontrole, het verminderen van stress en voorkomen van burn-outs..

Binnen de sportwereld is de mental coach al een geaccepteerd fenomeen. Dat ook hypnose hier een rol kan spelen, is minder bekend. Toch zijn er veel voorbeelden te vinden in de literatuur.

  • Golfer Tiger Woods is hier wellicht het meest sprekende voorbeeld van. Hij gebruikt hypnose om “in the zone” te komen.
  • De boxer Ken Norton heeft gebruik gemaakt van hypnose voorafgaand aan zijn beroemde overwinning op Mohammed Ali.
  • Tennisser Andre Agassi maakte gebruik van NLP en hypnose.

Uiteraard kan met hypnose van een talentloze sporter geen superatleet gemaakt worden. Maar wat wel mogelijk is om zelf opgeworpen blokkades weg te nemen (“ik kan dit niet”), en een sporter, amateur en professional, naar zijn of haar beste kunnen te laten presteren.

Hypnose verschilt van psychologie. Het verschil zit hem in de aanpak. Hypnose werkt direct met het onbewuste deel van het brein, het gedeelte dat ons gedrag stuurt. Dit maakt dat veranderingen vaak sneller en doeltreffender doorwerken.

Hoe effectief is hypnotherapie?

Resultaat van een vergelijkende studie, gepubliceerd in American Health Magazine, 12 februari 2007

Ad heeft zich echt ingeleefd in het vraagstuk waar deze golfer mee worstelde; het vertrouwen vasthouden in je swing onder druk. Dankzij zijn persoonlijke en gedegen aanpak heb ik flinke stappen kunnen maken. Ad, super bedankt!
Fried Sengers
Ad heeft ervoor gezorgd dat ik na jaren van verminderd skiplezier weer geniet van iedere afdaling en weer zelfverzekerd naar beneden zoef. Ik ski al ruim 25 jaar maar mijn plezier werd de laatste jaren vaak verpest omdat ik blokkeerde zodra het wat lastiger werd op de piste. Met als resultaat dat ik wel een beginner leek maar dat is door hypnotherapie voltooid verleden tijd.
Maria Louise
Het niveau van een (gevorderde) golfer wordt bepaald door het aantal fouten die hij maakt. Een deel is techniek en een deel is mentaal (twijfel/onzekerheid). Dankzij de aanpak van Ad kan deze golfer zich focussen op de techniek.
Een golfer (hcp 10)
Met mijn single handicap die ik al ruim 15 jaar heb, zou je denken dat bunkers geen problemen meer mogen opleveren. Ik heb uiteraard de nodige lessen gehad, maar bunkers bleven mijn zwakke punt. Na de hypnosesessie kom ik tot mijn eigen verbazing keer op keer goed uit de bunker. Serieus! Hoe hypnose werkt, ik weet het niet. Dat het resultaat heeft, blijkt. Ad, dank en waardering voor je hulp.
Judith (hcp 8)
Het is inmiddels 3 maanden geleden sinds mijn sessie bij Ad Bierbooms en ik ben heel enthousiast over zijn hypnotherapie. Ik ben sindsdien gestopt met roken en heb totaal geen behoefte om nog te roken. Ik had nooit gedacht dat dit me zo gemakkelijk af zou gaan en heb dit te danken aan Ad. Hij gaf me een heel vertrouwd en gerustgesteld gevoel en, niet geheel onbelangrijk, hij heeft een hele prettige stem.
R.